Монгол хэлний алдаа шалгагч төлбөргүй ашиглах боломж



Видео заавар үзэх

OpenOffice.org хэмээх урьд нь танилцуулж байсан билээ. Энэ програмыг ашиглан Word, Excel, Powerpoint зэрэг програм дээр хийсэн файлаа нээж харж, Монгол хэлний алдааг засаж, мөн урьд нь танилцуулж байсан ArialMon (cp1251) кодлолоос Arial(unicode) руу хөрвүүлж болох боломжуудын талаар хэрхэн суулгаж тохируулах талаар хялбар заавар танилцуулахаар шийдлээ.

Хэрхэн суулгах, тохируулах:
1.  Эхлээд энд дарж ороод Download OpenOffice.org гэсэн дээр дараад татаж аваад суулгаж хэрэглэнэ. Бас энд дарж ороод Монгол хувилбар хэрэглэж болно. Гэхдээ Монгол хувилбар арай хуучин байгаа. Харин Монгол бичгээр бичих бол хуучин ч гэсэн Монгол хувилбар суулгаад хэрэглэх боломжтой. Мөн LibreOffice (OpenOffice-той бараг адилхан) хэрэглэсэн ч болно.

2. Ингээд суучихсан бол одоо энд дарж ороод Монгол хэлтэй холбоотой нэмэлтүүдээс сонгож суулгаж болох ба доор байгаа хамгийн сүүлийн хоёр нэмэлтийг суулгасан ч болно.

Эхнийх нь Монгол хэлний алдаа шалгагч суулгаж байгаа бөгөөд дараагийнх нь кодлол хөрвүүлэгч юм. Дээрх хоёрыг татаж аваад ажиллуулж суулгаад алдаагаа засаарай.

Холбогдох бичлэг:
2010-3-30,21:00 | Ангилал: Монголоор бичих
Илгээх | 26346 хүн уншсан | Бичсэн: Алмас

Сэтгэгдэл бичих
Сэтгэгдэл (101) | :

Сэтгэгдэл бичиж буй танд баярлалаа. Хэрэв та ямар нэг зүйл асуух гэж байгаа бол асуулт тавихын өмнө энд дарж уншаарай.

Бүртгэлтэй нэрээр бичих
 
  хариу
Зочин нэрээр бичих

:-)
ажилласан ажилын тайлан
Зочин хэзээ бичсэн: 13:57, 2017-5-3 | |
хямдарна
Зочин хэзээ бичсэн: 22:20, 2017-4-7 | |
Download OpenOffice.orgоновчтой саналын гэрчилгээ авч байсан.
Сургалтыг политехник боловсролтоо хослуулах шийдлээр сургуульдаа ХАА-н цогцолбор байгуулж сурагчдаар ногоо тариа тариулах, төл мал бойжуулах, МАА тоног төхөөрөмж хийлгэх барилгын өрлөг, зуурмаг, засал чимэглэл хийлгэж байсан нь тухайн үедээ хүүхдийг амьдралд бэлдэж байсан гавьяатаа үйлс байлаа.
Иймд Зэрэг сумын бүрэн дунд сургуулийн ахмад багш Содов овогтой Алтан-Очирын боловсролын байгууллагад оруулсан хувь нэмрийг үнэлж Монгол улсын “ Гавьяат багш цол”-оор шагнаж өгөхийг хүсэж тодорхойлов.
Зочин хэзээ бичсэн: 17:14, 2017-4-2 | |
Сайн байна уу, бүгд сайхан амарцгаасан уу, уулзалт өдөрийн нэгтгэлийг би удахгүй явуулна аа бүгдэнд чинь тэгээд бүгд хараад нэмэж хасах аа бодож байгаад захирлуудад явуулъя
Зочин хэзээ бичсэн: 10:15, 2017-3-27 | |
16 настай охин биеийн жин нэмэгдэнэ гэсэн зовиуртай хандсан. Тэр нэг их иддэггүй хэдий ч хийжүүлсэн ундаанд дуртай, өдөрт дунджаар 5 цаг орчим зурагт үздэг гэсэн өгүүлэмжтэй. Биеийн тамирын хичээлдээ оролцохоос өөр тусгайлан дасгал хөдөлгөөн хийдэггүй. Урьд нь ямар нэг өвчнөөр өвчлөж байгаагүй. Харин түүний гэр бүлийн хэд хэдэн гишүүн нь таргалалттай, ЧШХШ2 -оор өвчилж байсан өгүүлэмжтэй. Тэрээр ямар нэгэн эм хэргэлдэггүй. Сарын тэмдэг нь хэвийн, бусад эрхтэн тогтолцооны талаас эмгэг өөрчлөлтгүй. Бодит үзлэг: 157 см өндөр, 97 кг жинтэй, БЖИ 39.4, АД 110/70, жигд таргалалттай, хүзүүний арьсны өнгө харлаж зузаарсан, бамбай булчирхай эмзэглэлгүй, зангилаагүй хэвийн хэмжээтэй тэмтрэгдэнэ, элэгний хэмжээ хэвийн. Бэлгийн боожил нь хэвийн явагдсан. Нүүр уруулын хэсгээр бага зэргийн үстэй. Хэвлийн төв шугамыг дагасан бага зэрэг үсэрхэг. Бусад эрхтэн тогтолцооны талаас өөрчлөлтгүй.


1. Энэ өвчтөнд биеийн жингийн илүүдэл хэрэв байвал? Ямар шалтгаантай таргалалт үүссэн байж болох вэ?

A. Өнчин тархины үйл ажиллагаа алдагдсан
B. Гипотртиреоз
C. Лептин дааврын дутагдал
D. Гадаад шалтгаант таргалалт
E. Кушингийн хамшинж

2. Дээрхи эмнэлзүйн шинж тэмдгээс үзэхэд ямар эмгэг байж болох вэ?

A. Нойрон дунд амьсгал тасалдах
B. Артерийн даралт ихсэх
C. Инсулины дөжрөл
D. Элэгний цирроз
E. Гиперлипидеми

3. Доорхи эмчилгээнүүдээс хамгийн тохиромжтой нь аль нь вэ?

A. Орлистат эмийн жор бичиж өгнө
B. Тураах мэс засал хийлгэхээр мэс заслийн эмч рүү илгээнэ
C. Бамбай булчирхайн үйл ажиллагааг шалгана
D. Дасгал хөдөлгөөн зөвлөөд 6 сарын дараа давтан үзнэ
F. Хоол сойж мацаг барих зөвлөгөө өгнө


A 16 year old girl presents to your office for the evaluation of weight gain. She denies overeating but loves soda and juice, watches 5 hours of TV per night, and is active only in gym class at school. Her past history is unremarkable and family history reveals that several members of her family are obese and have type 2 diabetes. She does not take any medications at present. Her menses are regular, and the remainder of the review of systems is negative. On physical examination, her height is 157 cm (25th percentile), weight 97 kg (>95th percentile), BMI 39.4 (>95th percentile). Her BP is 110/70. Her obesity is generalized. She has dark thickening of the skin around her neck. Her thyroid is of a normal size and texture. Her liver span is normal. She has completed puberty and has some terminal hair above her lip, and along her linea alba. The remainder of the examination is normal.


1. This patient’s obesity is most likely due to:

A. Hypothalamic dysfunction
B. Hypothyroidism
C. Leptin deficiency
D. Exogenous obesity
E. Cushing’s Syndrome

2. Given the physical findings above, which potentially reversible complication is already present?

A. Sleep apnea
B. Hypertension
C. Insulin resistance
G. Hepatic cirrhosis
H. Type IV hyperlipidemia

3. Proper management of this patient would include:

A. The initiation of Orlistat by giving the patient a prescription for this medication at this visit.
B. Referral to a bariatric surgeon to be evaluated for a Roux-en Y procedure.
C. Obtain thyroid function studies as part of the bariatric evaluation of this patient.
D. Have the patient start an exercise program and follow up in 6 months.
I. Prolonged fasting should be instituted as soon as possible.


49 настай эрэгтэй нүдний эмчид үзүүлхээр ирлээ. ЧШ-гийн шалтгаант эдийн ургалттай ретинопати гэж оношлогдсон. Сүүлийн 3 сард -10 кг орчим турж, их ууж, их шээж, нүд бүрэлзэнэ гэсэн зовиуртай. Өөр оонцын зовиур үгүй. Бодит үзлэгт: 57 кг жинтэй, БЖИ 27. Хөлийн мэдэрхүйн үзлэгээр Монофиламентийн сорилд мэдэрхүй буурсан, шөрмөсний рефлекс илрээгүй.

Лаборатори:
Глюкоз 374 Мг/Дл
HbA1c 11.8%
Эрдсүүд хэвийн
Креатинин 1.2 Мг/Дл
Мочевин 20 Мг/Дл
Микроальбуминури 445Мг/Гр

1. Дараахь оношийн хувилбаруудас аль нь оновчтой вэ?

A. ЧШХШ1
B. Микроальбуминури
C. Вегатитив невропати
D. ЧШ-гийн шалтгаант эдийн ургалттай ретинопати
E. Лазер эмчилгээний заалттай

2. Үзлэгийн төгсгөлд өвчтөн ЧШ үүссэн шалтгаан болон ямар эмчилгээ хийвэл зохимжтой талаар асуув?

A. ЧШ-гийн улмаас үрэвслийн фактрууд идэвхижин, өсөлтйн хүчин зүйлүүдийг дарангуйлснаар эд эсийн нөхөн төлжилт удааширсан
B. Инсулины дөжрөл болон глюкагон дааврын илүүдлийн улмаас ЧШ-гийн шалтгаант жижиг судасны хүндрэлүүд үүссэн
C. ЧШ-гийн судасны хүндрэл гарах эрсдэл нь тухайн өвчтөний цусан дахь глюкозын түвшин өөрийн хяналтаас шалтгаална
D. Цусан дахь глюкозын хяналтаас жижиг судасны хүндрэл хамаарах эмнэлзүйн судалгаа байхгүй
E. Цусны даралт бууруулах эмчилгээ нь ЧШ-гийн жижиг судасны хүндрэлд нөлөө үзүүлэхгүй

3. Энэ өвчтөнд дараахь эмчилгээнүүдээс сонгоно уу

A. Pramlintide
B. Инсулин
C. Сульфанилмочевин
D. Метформин
E. Сульфанил ури























Нүдний угийн шинжилгээгээр дээрхь зурагт гарсан өөрчлөлтүүд илэрсэн.

4. Эдгээр зурагт гарсан өөрчлөлт нь ЧШ-гийн …. Хүндрэлийг илтгэж байна.

A. Суурин мембраны болон эсийн гадрах ферментүүдийн өөрчлөлт
B. Бактерын халдварын эрсдэл өндөр
C. Судасны хүндрэл
D. Цусан хангамж дутагдснаас үүссэн гипокси
E. Судас салаалах


















A 49 year old man is referred at the recommendation of his ophthalmologist, who reported findings consistent with proliferative diabetic retinopathy. The patient has noted blurred vision, polyuria, polydypsia, and weight loss of about 10 lbs during the past 3 months. History and system review are otherwise unremarkable. Clinical exam is significant for weight of 184 lbs, BMI 27, decreased sensation in the feet by monofilament testing and absent Achilles reflexes.
Laboratory data:
Glucose 374 mg/dL (Nl < 100)
HbA1c 11.8% ( Nl 4.3-5.Cool
Electrolytes normal
Creatinine 1.2 mg/dL (0.4-1.3 mg/dL)
BUN 20 mg/dL (Nl 6-24 mg/dL)
Urine microalbumin 445mg/gram creatinine (< 300)

1. Which of the following statements is true?

A. The patient probably has type 1 diabetes
B. He meets criteria for diagnosis of microalbuminuria
C. Neurologic findings are consistent with autonomic neuropathy
D. Microaneurysms and exudates are the hallmark findings of proliferative diabetic
retinopathy
E. Pan-retinal laser photocoagulation is indicated

2. At the end of his initial visit, the patient requests information regarding the causes of diabetes and potential benefits of treatment. Which of the following statements is true?

A. Cellular damage in diabetes results from increased formation of prostacyclin and nitric
oxide and decreased formation of growth factors such as vascular endothelial growth
factor
B. Increased reactive oxygen species produced by insulin resistance and glucagons excess is the major cause of diabetic microvascular disease
C. The patient’s risk of developing microvascular disease is directly related to his level of future glycemic control
D. No clinical trials have examined the potential benefit of glycemic control in preventing diabetic complications
E. Treatment of hypertension does not affect the risk of diabetic microvascular disease

3. Assuming the patient is not currently using insulin, it would be least appropriate to
add which of the following to his current therapy:
A. Pramlintide
B. Insulin
C. Sulfonylurea
F. Metformin
G. Sulfonylurea




















Fundoscope exam of the retina might reveal the image shown above.

33. These changes in the retina are primarily a consequence of all of the following complications of diabetes EXCEPT

A. Non-enzymatic glycosylation of extracellular matrix and basement membrane
B. Increased susceptibility to bacterial infection
C. Proliferation of blood vessels
D. Hypoxia due to decreased perfusion
E. Vascular leakage

Зочин хэзээ бичсэн: 12:49, 2017-2-17 | |
мэдүүлэгүүд
Зочин хэзээ бичсэн: 16:58, 2017-2-14 | |
1.Өрхийн эрүүл мэндийн төвийн эмч сувилагчдийн болон дотоод журамтай танилцах.
2.Тус өрхийн эрүүл мэндийн төв нь сар бүр эмч,сувилуулагчдын ажил үүргийг хувиар гарган гүйцэтгэдэг.
- Эмч сувилагчид нь өдөр бүр ээлжлэж өглөөний 08 цаг 30 минутаас оройны 19 цаг 00 минут хүртэл ажилладаг.
3.Өрхийн эмнэлэгт ирсэн эмчлүүлэгчидтэй эелдэг дотно харилцан,эрүүл мэндийн тулгамдсан асуудлыг өрхийн эмчтэй хамт үзэж оношлогоо эмчилгээ хийдэг.
Зочин хэзээ бичсэн: 21:36, 2017-2-3 | |
гуталаа
Зочин хэзээ бичсэн: 10:28, 2017-1-26 | |
бүлүвсрол
Зочин хэзээ бичсэн: 13:01, 2017-1-25 | |
харьяаалал
Зочин хэзээ бичсэн: 23:44, 2017-1-9 | |
Сайн байнуу. Мины эх орон монголын сайхан орн
Зочин хэзээ бичсэн: 15:14, 2017-1-6 | |
Үгийн нэгдүгээр үеэс хойш орох богино эгшгүүд цөм тодорхойгүй хэлэгдэх тул түүнийг балархай эгшиг гэнэ.
Зочин хэзээ бичсэн: 15:12, 2017-1-6 | |
САНААЧЛАГЧ
Зочин хэзээ бичсэн: 09:54, 2017-1-5 | |
Монголынхоо төрийн захиргааны байгууллагт чадварлаг боловсон хүчин болон ажилаж, Бие даасан гэр бүлтэй эмэгтэй болсон байна. Мөн байр сууриа олсон хувийн хуулийн товчоотой болсон байна.
Зочин хэзээ бичсэн: 20:03, 2016-12-14 | |
сүгнээр
Зочин хэзээ бичсэн: 10:32, 2016-12-7 | |
idiomatic-dormant
idiomatic-dormant